Замовлення на сайті приймаються цілодобово
5 міфів про алкоголь - корисно знати!

5 міфів про алкоголь - корисно знати!

27.01.2023

В даний час існує багато міфів про алкоголь і його граничну концентрацію у водіїв. Ось п'ять із них!Вживання алкоголю за кермом

     МІФ №1 — Вживання невеликої кількості алкоголю не позначається на аварійності.


     Статистика невблаганно спростовує це твердження. Ризик загинути в ДТП збільшується в 1,44 рази навіть за вживання однієї пляшки пива, а за вживання 50-100 г горілки ризик зросте в 11 разів! Після пляшки горілки ризик передчасно зустріти смерть на дорозі збільшується в 380 разів.

     МІФ №2 — Скільки б ти не пив увечері, вранці вже можна сідати за кермо.

     Один із найпоширеніших міфів, який стверджує, що після вживання алкоголю достатньо «переспати», а вранці спокійно їхати. На жаль, це не так: 0,5 л горілки «тримаються» в організмі практично 17 годин, що чітко відбивається на алкотестері, тому про жодну їзду навіть мови бути не може. Як правило, така кількість алкоголю, до того ж викликає серйозне похмілля. Але навіть менш міцні напої, наприклад вино, тримаються в організмі не менше. Так концентрація алкоголю після 2-х літрів вина, випитих увечері, знизиться до допустимої норми лише за 12 годин. Адекватно оцінити свій стан уранці просто неможливо. Людина може чудово почуватися, проте алкоголь у граничній концентрації все ще залишатиметься в його крові. У цій ситуації однозначний вердикт може винести лише персональний алкотестер. Його незалежна експертиза точно вкаже кількість алкоголю в крові, чи то безпосередньо після вживання або ранком після вечірки.

МІФ №3 — Алкоголь допомагає заснути.


Так, але такий сон триватиме недовго і буде неякісним. Приблизно через чотири години ви прокинетеся — швидше за все, з підвищеним серцебиттям, легким тремтінням і в поті. Потім довго не зможете знову заснути, а вранці почуватиметеся млявим і розбитим. Справа в тому, що алкоголь скорочує фазу швидкого сну, під час якої ми бачимо сновидіння, а мозок перетравлює отриману за день інформацію. Просто запам'ятайте: алкоголь – це не снодійне!

МІФ №4 — Алкоголь знижує артеріальний тиск.


Багато гіпертоніків думають, що знизити тиск можна за допомогою алкоголю. Він, мовляв, розширює судини... У цьому твердженні є частка істини – невеликі дози спиртних напоїв справді послаблюють тонус судинної стінки. Але водночас вони посилюють частоту серцебиття. А артеріальний тиск безпосередньо залежить від обсягу крові, що "виштовхується" в кров'яне русло. Чим цей обсяг більший, тим тиск вищий. Тому алкоголь у жодному разі не можна вважати ліками від гіпертонії. Ситуація посилюється ще й тим, що багато спиртних напоїв містять біологічно активні речовини. Ці сполуки власними силами можуть впливати на артеріальний тиск, причому у більшості випадків несприятливий.

МІФ №5 — Треба не запивати, а закушувати.


Більшість із нас упевнена, що міцні напої потрібно неодмінно закушувати. А запивати їх у жодному разі не можна. Але це твердження не зовсім правильно. Тут потрібно уточнити, які саме закуски маються на увазі – гарячі чи холодні. Останні слабо нейтралізують спирт, він досить швидко всмоктується у кров. Те саме відбувається, коли людина запиває алкоголь. Так що в цьому сенсі соки, компоти, морси можна поставити на один щабель із фруктами та овочевими салатами. Зовсім по-іншому справа з гарячими та жирними стравами, наприклад супами або рагу. Ті пригнічують всмоктування етанолу, зменшують виразність сп'яніння і тому вважаються найкращими закусками. З ними не зрівняється жодна "запивка".

Зробіть відповідальний вибір! Виберіть тверезе життя, а у випадках, коли наслідки від вживання алкоголю зранку вас бентежать - скористайтеся алкотестером!

icon_viber Viber icon_teleg Telegram icon_skype Skype icon_email e-mail icon_callback Замовити дзвінок